Vypěstujte si zásobu křupavých klíčků svépomocí!

O klíčení semínek se v poslední době hodně mluví a svou pozornost si tato činnost zasloužila oprávněně. Nejenže jsou mladé výhonky rostlin velmi chutné, ale pro zdraví člověka toho mohou udělat dokonce ještě mnohem víc, než koš plný zeleniny. Tím spíše, když si je vypěstujete sami doma, takže je budete konzumovat čerstvé a v té nejvyšší kvalitě.

naklíčená vojtěška setá

Jestliže vás pěstování mladých výhonků rostlin zaujalo, tak neváhejte a pusťte se do něj třeba hned dnes!

Je to snadné především proto, že k tomu nic speciálního nepotřebujete. Vystačíte si se semínky a nádobou, ve které je budete namáčet. K dispozici jsou vám dva druhy speciálních, pro klíčení semínek navržených nádob (sklenice a biomiska na klíčení), nicméně jestliže je vám zatěžko sáhnout do kapsy pro pár stokorun, můžete se obejít i bez nich. Vlastně vám bude stačit každá nádoba, která je zdravotně nezávadná a umožňuje namáčení a klíčení semen. Může to být třeba chytře upravená zavařovací sklenice, jejíž víko proděravíte hřebíkem do podoby síta. Právě to vám umožní pohodlně vylévat přebytečnou vodu z nádoby bez ztráty semínek.

Nemusíte udělat nic víc, než vložit semena do nádoby, zalít je vrchovatě vodou a nechat je nabobtnat. Až semena vodu nasají, což může trvat zhruba deset až dvanáct hodin podle druhu semen, pak vodu slijte a nadále už semena pouze udržujte vlhká pravidelným proléváním čerstvou vodou. Když je necháte na teplém a světlém místě, brzy začnou klíčit a za několik dní budou mít výhonky tu pravou velikost ke sklizni.
klíčky ředkvičky

A jaké druhy rostlin můžete sklízet?

Na trhu je pro vás připraveno několik desítek druhů semen, mezi kterými si můžete vybírat třeba podle chuťových preferencí anebo podle jejich barvy či velikosti. Mnoho lidí rádo volí velké a křupavé sójové anebo fazolové klíčky, ale mnozí jiní dávají přednost i menším, za to pikantním klíčkům brokolice anebo řeřichy. Zajímavá je jistě i slunečnice anebo v současnosti velmi ceněná chia semínka.